tendenzen

TENDENS?

In elk leven is te zien welke reaktiepatronen het immuunsysteem gebruikt in een poging het verstoorde evenwicht te herstellen of, als dat niet lukt, laat het zien op welke wijze de persoon in kwestie ziek is.

Er zijn 4 afzonderlijke tendenzen mogelijk en er zijn mengvormen.

TEKORT

Een tekort aan levenskracht

Een deel van de mensen loopt met klachten rond die hun functioneren niet belemmeren, ze kunnen gewoon blijven werken maar het is allemaal niet comfortabel. Een beetje hoofdpijn, een beetje verkouden, een beetje rugpijn, een beetje somber, een beetje angstig, verdrietig etc. In conflicten reageren ze angstig en geven vaak teveel ruimte aan anderen. Tevreden met het werk maar het werk is ook niet gelukkigmakend. Er is hier sprake van een tekort aan levenskracht (reaktiekracht) waardoor het  het immuunsysteem niet adequaat kan reageeren op uw klacht, er is te weinig fut om uw klachten van zich af te gooien of net dat stapje harder te lopen waardoor dit evenwicht zich weer hersteld.

TEVEEL

Een ander deel van de mensen loopt met een overmaat aan reaktiekracht (vaak een compensatie van het immuunsysteem om het tekort te overschreeuwen) Deze mensen zijn niet een beetje snotterig maar het slijm komt letterlijk uit de neus, de oren, de ogen etc. Hevige transpiratie, grote blauwe plekken, veel spataderen, een verkoudheid loopt vaak uit op een holteontsteking, etc…Deze mensen reageren heftig in conflicten, nemen veel ruimte in, zij blijven niet onopgemerkt tijdens een verjaardag, ze zijn overduidelijk aanwezig. Zijn erg gehecht aan materiele zaken. Hebben niet 1 wratje maar vele wratten. Ook een teveel aan reaktiekracht is niet een adequate reaktie op een verstoord evenwicht in het immuunsysteem.

DESTRUCTIEF

Dan is er nog een groep mensen wiens immuunsysteem een destructief reaktiepatroon vertoont. Denk maar aan een kind met middenoorontsteking dat binnen een paar dagen aangetaste gehoorbeentjes heeft of een gescheurd trommelvlies dat niet wil helen. Of kinderen met caries op jonge leeftijd. Of pubers die zich bewusteloos zuipen. Of mensen bij wie een wond direct leidt tot en diepe zweer. En mensen die een auto-immuunziekte hebben, hierbij maakt het immuunsysteem anti-stoffen tegen het eigen lichaamt. Deze mensen kunnen niet adequaat reageren, niet in ziektesituaties noch in conflicten. Dit zijn mensen die met heftige aggressie kunnen reageren, iets stukmaken of een ander te lijf gaan.

De meeste mensen hebben van alles wat of hebben een mengvorm, het voert te ver om dit allemaal uit te leggen, mocht dit bij u het geval zijn dan zal ik dat uitleggen tijdens het consult.

 

CREATIEF

Als een mens gezond is zal zijn immuunsysteem op een adequate manier reageren wanneer er door kou en wind, of dagen waarop het kwik hoog oploopt, het lichaam uit balans is. Of wanneer de geest wankelt omdat er een groot verdriet is. Een gezonde reaktiekracht heeft veerkracht. U valt maar kunt weer opstaan en verder gaan. U blijft niet hangen, het leven staat niet stil. Sterker nog, na het terugveren, wanneer u weer in balans bent, kunt u creatief omgaan met situaties. Kun u uw creativiteit gebruiken waar het voor bedoeld is: het invullen van het leven op een manier waarvan u blij wordt.